'odling'
Nu skördar jag tomater minst två gånger om dagen och det kan vara svårt att hinna äta upp alla, även om jag äter tomater till varje måltid såhär års. Mitt bästa tips till förädling är att konservera tomaterna i ugnen, på så sätt bevaras tomaternas goda smak. I vinter när jag öppnar en burk påminns jag av sommarens solmogna tomater. Jag har även testat att frysa tomater till vinters pastasåser men det har resulterat i ganska smaklösa och tråkiga sådana. Så förra året bestämde jag mig för att endast konservera tomater i framtiden.
Såhär gör du:
- Sterilisera glasburkar och lock i ugnen på 100 grader i 15-20 minuter
- Skiva tomater, vitlök och basilika och tryck i så mycket du kan i glasburkarna
- Salta, peppra och häll i lite olivolja på toppen
- Sätt i burkarna i ugnen på 120 grader i ugnen, ta ut burkarna när det börjar bubbla. Superenkelt! Supergott!

Den här sidan har inte kommit högst upp på prioriteringslistan den senaste tiden kan man minst sagt säga. Dels så växer det så det knakar i landen, och ska jag vara helt ärlig så har jag prioriterat härliga stunder vid hav och sjö framför att sitta vid datorn. Men här kommer i alla fall lite bilder på våra odlingar just nu. Jag längtar verkligen tills vi kan skörda tomaterna som är min favoritgrönsak!








Man märker att det är vår när det inte finns mycket tid till att skriva här inne. Här kommer i alla fall ett bildregn från senaste veckorna!

Nu är vi uppe 43 lamm, och det är bara ett fåtal tackor kvar som ska lamma så vi ser ljuset i tunneln. Tycker det var lite kul att lammen valde att titta in i kameran, lite som ett skolfoto.

Pappa och jag började riva grishuset för att ta tillvara på virket till ankhuset på hjul som vi håller på att bygga. Det är bra att återvinna både för miljön- och ekonomins skull. Kanske är en självklarhet för en självhushållare.

Vi gjorde vårens första pesto på nässlor, skogslök (kajp) och egna hasselnötter från gården. Recept utlovas i nästa inlägg.

Jag och mamma pricklade ett gäng tomatplantor och nu står det överallt. Tack Gud för att föräldrarna har en glasveranda.

Ännu fler plantor!

Lucas var på besök hos sina föräldrar i Skåne och plockade "lite" Ramslök. Jag blev överlycklig eftersom de är fridlysta i Blekinge.

Han gjorde pesto på Ramslöken, så nu har vi fryst in till vintern.

Sedan gjorde jag en pizza bianco, med ja Ramslökspesto. Har inte förätit mig på peston än, det är ju så gott!
Igår satte jag, mamma och Lucas igång årets varmbänk. Vi varvade olika lager med halm och färskt gödsel direkt från hästboxarna. Grävde ungefär 30-40 cm runt varmbänken för att kunna isolera bra med ull från fårklippningen förra helgen. Sedan hällde vi på sex hinkar med varmt vatten för att sätta igång själva processen. Efter det var det dags att ösa på jord som vi tog från trädgården. Det skulle vara ca. 15 cm jord över hela bädden så det blev några skottkärror. Sedan var det bara att lägga på fönster och mattor för att hålla värmen kvar i varmbänken.
Det känns ganska fantastiskt att vi har allt vi behöver hemma på gården för att göra en sådan här sak. Det kanske är få förunnat och det får mig verkligen att känna tacksamhet. Nu hoppas vi bara att varmbänken sätter igång så att vi kan börja så redan om någon vecka!


Man börjar ju undra om det ska bli någon vinter i södra Sverige i år? I flera dagar har jag haft vårkänslor men med ett visst vemod. För man kan ju inte låta bli att tänka att de höga temperaturerna nu mitt i vintern har med klimatförändringarna att göra. Det är såklart jätteskönt att kunna vara ute i landet och fixa redan nu men den tidiga våren påminner om klimatet.
Igår passade jag och mamma i alla fall på att rensa i varmbänken. I år har vi tänkt att använda ull eftersom vi ändå får det av fåren. Turligt nog har vi klippning i dagarna, vilket passar bra då vi vill sätta igång med varmbänken ganska snart.
Hönsen verkade i alla fall ha vårkänslor, helt utan vemod!

Såhär års ekar det ganska tomt i en självhushållares skafferier, i alla fall om vi pratar om färska grönsaker. Därför är jag tacksam för att jag redan under skördetiden tänkte på den kärva vintern och förädlade mycket av de grönsaker som vi odlade. Jag har fryisit in, gjort 3-2-1-lag och mjölksyrat (fermenterat) grönsaker. Det är helt fantastiskt att kunna ta del av 2019 års skörd nu mitt i vintern, om man nu kan kalla det här för vinter. Jag tänkte börja dela med mig av de recept från förra säsongen som jag tyckte blev riktigt bra.
Vi börjar med de ljuvliga ungskonserverade tomaterna, som jag verkligen önskar att jag hade gjort mer av!
Konserveringen är superenkel och tomaterna blir sådär söta precis som man vill att de ska vara.
- Lägg tomater (delade om de är stora) i rengjorda glasburkar
- Fyll på med vitlök, olivolja, peppar, salt eller andra goda kryddor som du föredrar
- Sätt på locken löst och sätt in burkarna i ugnen på 120 grader
- I ugnen kommer tomaterna börja vätska sig och när det börja bubbla vet man att det är klart.
Nu har de första chilifröna grott, redan den 14 januari valde den första att titta fram. Så det tog alltså bara fyra dagar från sådd för den annars långsamma chilin att vakna till liv. Jag hade gissat på det realistiska datumet 22 januari och Lucas på den 13e. Men tji fick jag.
Men jag bör tillägga att fröna har grott i varierad takt, idag är det den 21 januari och bara elva har tittat fram, vilket är långt ifrån alla. Orsaken vet jag inte. Kanske olika kvalitet på fröna? Kommentera gärna om ni vet.
Så chilisarna får nog stå kvar på golvvärmen ett litet tag till och vänta på att deras kompisar kommer ovan jord.


Under hösten har vi spånat kring odlingsåret 2020. Hur mycket vi ska odla, vad vi ska odla, hur vi ska odla och hur mycket land vi behöver till odlingen. De största nyheterna är att vi kommer köpa en växttunnel där vi framförallt kommer odla tomater och gurka och att pappa plöjde ett potatisland i höstas till oss nere vid hönshuset. Jag och min man bara älskar tomater, jag tror nästan vi skulle kunna leva på att bara äta pasta med en god tomatsås. Därför känns det som en självklarhet att skapa så bra förutsättningar för våra tomater som möjligt, i form av en växttunnel. I år kommer vi framförallt fokusera på bifftomater som exempelvis Brandywine samt körsbärstomater och vintertomater. Under förra året odlade vi mycket vindruvstomater men upplevde att de saknar den söttman som finns i de goda körsbärstomaterna.
Potatislandet kommer vara en av grundstenarna i vår självhushållning. Därför behövs det ett stort land som endast är tillägnat potatisen. Vi har räknat ut att vi på fyra vuxna, jag, min man samt mina föräldrar, kommer behöva skörda mer än 100 kg potatis för att den ska räcka i ett år. Av ett kg sättpotatis får man ca 8 kg potatis, och eftersom vi vill skörda mer än 100 kg har vi kommit fram till att sätta 15 kg sättpotatis. Förhoppningsvis räcker det då till sättpotatis för 2021 också. Det här är mitt och Lucas första odlingsår och mina föräldrar har inte odlat för att bli helt självförsörjande på potatis tidigare så vi får helt enkelt ta lärdom från det här året.
Under 2018 drev mina föräldrar en terapiträdgård på gården, vilket innebär att vi idag har en fantasktiskt fin trädgård med fokus på odling på Agdatorp. I den trädgården odlar vi framförallt i pallkragar men även lite på friland. Nedan listar jag vad vi ska odla där.
- Morötter i olika färger
- Gul lök, rödlök (ca. 10 kg)
- Bladpersilja
- Myskpumpa
- Squash (gul och grön)
- Fänkål
- Spetskål
- Vitkål
- Romansalld
- Vintersallat
- Huvudsallat
- Rödbetor, gulbetor
- Jordmandel
- Haircot verts
- Bondbönor
- Sojabönor
- Majs (blå)
Under 2019 hade vi ett överflöd av purjolök, grönkål och svartkål och är därför lite trötta på det. Vi har fortfarande mycket kål i landen och hela frysen full så vi tänker att vi inte satsar på det i år. Kanske blir vi mer sugna på det nästa år istället.
Men tacka chilin som man gärna ska börja så redan nu i januari (lite beroende på sort) eftersom den behöver lite extra tid på sig. Vi har mycket chilifrukter kvar från 2019 och fröna som vi använder har legat kvar i sina skidor hela hösten. Nu när fröna är i jorden kan vi använda skidorna i matlagning, så praktiskt!
Eftersom chilin behöver en temperatur mellan 25-30 grader sätter vi plantorna på golvet i badrummet där det är golvvärme. Sedan när de tittar fram kommer de behöva mer ljus och placeras därför i ett fönster över ett element.
Inom kort kommer jag publicera vår odlingsplan för 2020!


Vera Jones
Drömmen om lantlivet lockade mig och min man Lucas till Agdatorp, mina föräldrars gård i östra Blekinge där jag växte upp. Självhushållning, odling, förädling, djur, renoveringar och mycket annat som händer på en gård, skriver jag om.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
Arkiv
- ► 2020 (19)
VDS » Konservera tomater : ”sdsd”
Anna Jarnestad » Konservera tomater : ”Så enkelt och fint! Bättre än att frysa. Nu är jag supernyfiken på hur de smakar”
Ola » Göra eget bivaxtyg: ”Vi försöker använda de så långt det går. Till sist går de sönder som vilket anna..”
Cecilia T » Recept: pesto på skogslök och nässlor: ”Pesto en av mina favoriter i köket. Receptet verkar funka men var hittar man sko..”
Ola » Göra eget bivaxtyg: ”Vi har använt sådana här i ett par år nu. De "tappar" vaxet efter några månaders..”