Nu skördar jag tomater minst två gånger om dagen och det kan vara svårt att hinna äta upp alla, även om jag äter tomater till varje måltid såhär års. Mitt bästa tips till förädling är att konservera tomaterna i ugnen, på så sätt bevaras tomaternas goda smak. I vinter när jag öppnar en burk påminns jag av sommarens solmogna tomater. Jag har även testat att frysa tomater till vinters pastasåser men det har resulterat i ganska smaklösa och tråkiga sådana. Så förra året bestämde jag mig för att endast konservera tomater i framtiden. 

Såhär gör du: 

  • Sterilisera glasburkar och lock i ugnen på 100 grader i 15-20 minuter
  • Skiva tomater, vitlök och basilika och tryck i så mycket du kan i glasburkarna 
  • Salta, peppra och häll i lite olivolja på toppen
  • Sätt i burkarna i ugnen på 120 grader i ugnen, ta ut burkarna när det börjar bubbla. Superenkelt! Supergott!
Lite av dagens skörd
Lite av dagens skörd
Läs hela inlägget »

Den här sidan har inte kommit högst upp på prioriteringslistan den senaste tiden kan man minst sagt säga. Dels så växer det så det knakar i landen, och ska jag vara helt ärlig så har jag prioriterat härliga stunder vid hav och sjö framför att sitta vid datorn. Men här kommer i alla fall lite bilder på våra odlingar just nu. Jag längtar verkligen tills vi kan skörda tomaterna som är min favoritgrönsak! 
 

Läs hela inlägget »

Som jag utlovade i förra inlägget kommer här ett supergott recept på pesto gjort på Skogslök (Kajp) och nässlor. Att man kan hitta de flesta ingredienserna i naturen och att den dessutom är supernyttig och innehåller massa järn och vitaminer (framförallt A och C) gör att det känns extra bra att både göra och äta den. 

Ingredienser: 
Skogslök 
Nässlor 
Hasselnötter (eller de nötter/frön man föredrar)
Ekologisk olivolja
Ekologisk äppelcidervinäger (gärna egen)
Ekologisk lagrad ost
Salt

Gör så här:
Mixa hasselnötterna i matberedaren, jag använde egna hasselnötter från Agdatorp men förstår att inte alla har tillgång till det eftersom de inte ingår i allemansrätten. Det går bra med de nötter eller frön man föredrar. 

Lägg därefter i lika mycket nässlor som skogslök i matberedaren och mixa tillsammans med olivoljan. Jag vill ha min pesto ganska slät så jag kör matberedaren ganska länge och har i ganska mycket olivolja. 

Häll i den lagrade osten, ju mer ost desto krämigare blir den. 

Smaka avslutningsvis av peston med äppelcidervinäger och salt för att få till den perfekta syran och sältan. 

Så bege er nu ut och ta vara på dessa godsaker som man kan hitta i naturen. Hoppas det ska smaka! 

Läs hela inlägget »

Man märker att det är vår när det inte finns mycket tid till att skriva här inne. Här kommer i alla fall ett bildregn från senaste veckorna! 
 

Nu är vi uppe 43 lamm, och det är bara ett fåtal tackor kvar som ska lamma så vi ser ljuset i tunneln. Tycker det var lite kul att lammen valde att titta in i kameran, lite som ett skolfoto. 
 

Pappa och jag började riva grishuset för att ta tillvara på virket till ankhuset på hjul som vi håller på att bygga. Det är bra att återvinna både för miljön- och ekonomins skull. Kanske är en självklarhet för en självhushållare. 
 

Vi gjorde vårens första pesto på nässlor, skogslök (kajp) och egna hasselnötter från gården. Recept utlovas i nästa inlägg. 
 

Jag och mamma pricklade ett gäng tomatplantor och nu står det överallt. Tack Gud för att föräldrarna har en glasveranda.
 

Ännu fler plantor!
 

Lucas var på besök hos sina föräldrar i Skåne och plockade "lite" Ramslök. Jag blev överlycklig eftersom de är fridlysta i Blekinge. 
 

Han gjorde pesto på Ramslöken, så nu har vi fryst in till vintern. 
 

Sedan gjorde jag en pizza bianco, med ja Ramslökspesto. Har inte förätit mig på peston än, det är ju så gott!

 

Läs hela inlägget »

Jag ber om ursäkt för dålig uppdatering här inne den sista tiden. Det har varit mycket med att komma i ordning i huset och så har jag börjat vicka lite som fransklärare, så det har inte riktigt funnits tid och ork till skrivandet. Men nu måste jag bara berätta att det kom två helt fantastiskt söta lamm till världen i lördags. Min älsklingstacka Samba lammade först, precis som jag hade förutspått dagarna innan. Det var två ganska så stora killar, så mamma fick hjälpa till att dra ut båda två. Hipp och Hopp kallar vi dem. Nästa gång kanske det är min tur att behöva dra ut ett lamm? lite skrämmande tanke men det ska nog gå bra! 

Nu har det kommit fem lamm till sedan dess, så vi bor nästan ute i fårhuset nu haha :)

 

Läs hela inlägget »

Igår satte jag, mamma och Lucas igång årets varmbänk. Vi varvade olika lager med halm och färskt gödsel direkt från hästboxarna. Grävde ungefär 30-40 cm runt varmbänken för att kunna isolera bra med ull från fårklippningen förra helgen. Sedan hällde vi på sex hinkar med varmt vatten för att sätta igång själva processen. Efter det var det dags att ösa på jord som vi tog från trädgården. Det skulle vara ca. 15 cm jord över hela bädden så det blev några skottkärror. Sedan var det bara att lägga på fönster och mattor för att hålla värmen kvar i varmbänken. 

Det känns ganska fantastiskt att vi har allt vi behöver hemma på gården för att göra en sådan här sak. Det kanske är få förunnat och det får mig verkligen att känna tacksamhet. Nu hoppas vi bara att varmbänken sätter igång så att vi kan börja så redan om någon vecka!
 

Läs hela inlägget »

I lördags var det stora fårklippardagen här på Agdatorp. Jag och mamma hade förberett med grindar och fållor men sedan när klipparen kom visade det sig att han kunde klippa fåren inne i deras vanliga inhängnad. Skönt för oss som fick mindre jobb under dagen och skönt för tackorna som fick gå tillsammans hela tiden.

Allt gick bra med klippningen och tackorna verkar vara i god hälsa inför lamningen som sätter igång om bara några få veckor. Så spännande! 


Igår beställde vi alla fröer, sättpotatis och sättlökar för 2020. Ser verkligen fram emot att påbörja den här odlingssäsongen på riktigt snart! 
 

Läs hela inlägget »

Gick ut i vårvädret och knäppte några foton. Både djur och människor lever upp dagar som denna! 
 

Hönan Laura
Hönan Laura
Tackan Tango (alla tackor med namn är döpta efter olika danser, vi har också en Samba och en Vals)
Tackan Tango (alla tackor med namn är döpta efter olika danser, vi har också en Samba och en Vals)
Tänk att det ska flytta in ankor här i kurran till våren, jag tror att de kommer trivas riktigt bra!
Tänk att det ska flytta in ankor här i kurran till våren, jag tror att de kommer trivas riktigt bra!


Imorgon är det stora fårklippardagen så nu hoppas vi att det fina vädret håller i sig. 

Trevlig helg på er!

 

Läs hela inlägget »

För en vecka sedan flyttade vi in i vårt  hus. Det är mycket kvar att fixa men vi är ändå på god väg. Tänk att  det har bott flera ladugårdskarlar här med sina stora familjer i början och till mitten av 1900-talet. Holgersson, Pettsson och Fritz. Och nu bor vi här. Jag skulle kanske inte kalla mig för ladugårdskarl, men ta hand om djuren gör jag ju precis som de gjorde.

Jag älskar att det finns så många gamla detaljer kvar från den tiden då de bodde här. Bland annat de munblåsta fönsterna, de låga köksbänkarna, rörspisen, kakelugnen och luckan till den gamla bakugnen. Det gör det enklare att tänka hur det var att leva och bo här på den tiden. En sak jag har tänkt på är att man har en väldig uppsikt på vad som sker på gården från det här huset och det måste varit lika praktiskt för Holgersson, Pettsson och Fritz som för mig. 

Läs hela inlägget »

Man börjar ju undra om det ska bli någon vinter i södra Sverige i år? I flera dagar har jag haft vårkänslor men med ett visst vemod. För man kan ju inte låta bli att tänka att de höga temperaturerna nu mitt i vintern har med klimatförändringarna att göra. Det är såklart jätteskönt att kunna vara ute i landet och fixa redan nu men den tidiga våren påminner om klimatet. 

Igår passade jag och mamma i alla fall på att rensa i varmbänken. I år har vi tänkt att använda ull eftersom vi ändå får det av fåren. Turligt nog har vi klippning i dagarna, vilket passar bra då vi vill sätta igång med varmbänken ganska snart. 

Hönsen verkade i alla fall ha vårkänslor, helt utan vemod! 

Läs hela inlägget »

Vera Jones

Drömmen om lantlivet lockade mig och min man Lucas till Agdatorp, mina föräldrars gård i östra Blekinge där jag växte upp.  Självhushållning, odling, förädling, djur, renoveringar och mycket annat som händer på en gård, skriver jag om. 

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Anna Jarnestad » Konservera tomater :  ”Så enkelt och fint! Bättre än att frysa. Nu är jag supernyfiken på hur de smakar”

  • Ola » Göra eget bivaxtyg:  ”Vi försöker använda de så långt det går. Till sist går de sönder som vilket anna..”

  • Cecilia T » Recept: pesto på skogslök och nässlor:  ”Pesto en av mina favoriter i köket. Receptet verkar funka men var hittar man sko..”

  • Ola » Göra eget bivaxtyg:  ”Vi har använt sådana här i ett par år nu. De "tappar" vaxet efter några månaders..”

  • Elisabeth Granath » Göra eget bivaxtyg:  ”Hej! Kul att du visar hur man gör. Men jag undrar hur bra dykarna fungerar hålle..”

Arkiv