Odlingsplan 

Under hösten har vi spånat kring odlingsåret 2020. Hur mycket vi ska odla, vad vi ska odla, hur vi ska odla och hur mycket land vi behöver till odlingen. De största nyheterna är att vi kommer köpa en växttunnel där vi framförallt kommer odla tomater och gurka och att pappa plöjde ett potatisland i höstas till oss nere vid hönshuset. Jag och min man bara älskar tomater, jag tror nästan vi skulle kunna leva på att bara äta pasta med en god tomatsås. Därför känns det som en självklarhet att skapa så bra förutsättningar för våra tomater som möjligt, i form av en växttunnel. I år kommer vi framförallt fokusera på bifftomater som exempelvis  Brandywine samt körsbärstomater och vintertomater. Under förra året odlade vi mycket vindruvstomater men upplevde att de saknar den söttman som finns i de goda körsbärstomaterna.

Potatislandet kommer vara en av grundstenarna i vår självhushållning. Därför behövs det ett stort land som endast är tillägnat potatisen. Vi har räknat ut att vi på fyra vuxna, jag, min man samt mina föräldrar, kommer behöva skörda mer än 100 kg potatis för att den ska räcka i ett år. Av ett kg sättpotatis får man ca 8 kg potatis, och eftersom vi vill skörda mer än 100 kg har vi kommit fram till att sätta 15 kg sättpotatis. Förhoppningsvis räcker det då till sättpotatis för 2021 också. Det här är mitt och Lucas första odlingsår och mina föräldrar har inte odlat för att bli helt självförsörjande på potatis tidigare så vi får helt enkelt ta lärdom från det här året. 

Under 2018 drev mina föräldrar en terapiträdgård på gården, vilket innebär att vi idag har en fantasktiskt fin trädgård med fokus på odling på Agdatorp. I den trädgården odlar vi framförallt i pallkragar men även lite på friland. Nedan listar jag vad vi ska odla där. 

 • Morötter i olika färger
 • Gul lök, rödlök (ca. 10 kg)
 • Bladpersilja
 • Myskpumpa
 • Squash (gul och grön)
 • Fänkål
 • Spetskål
 • Vitkål
 • Romansalld
 • Vintersallat
 • Huvudsallat
 • Rödbetor, gulbetor
 • Jordmandel
 • Haircot verts
 • Bondbönor
 • Sojabönor
 • Majs (blå)

Under 2019 hade vi ett överflöd av purjolök, grönkål och svartkål och är därför lite trötta på det. Vi har fortfarande mycket kål i landen och hela frysen full så vi tänker att vi inte satsar på det i år. Kanske blir vi mer sugna på det nästa år istället.


 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

 • Anna Jarnestad » Konservera tomater :  ”Så enkelt och fint! Bättre än att frysa. Nu är jag supernyfiken på hur de smakar”

 • Ola » Göra eget bivaxtyg:  ”Vi försöker använda de så långt det går. Till sist går de sönder som vilket anna..”

 • Cecilia T » Recept: pesto på skogslök och nässlor:  ”Pesto en av mina favoriter i köket. Receptet verkar funka men var hittar man sko..”

 • Ola » Göra eget bivaxtyg:  ”Vi har använt sådana här i ett par år nu. De "tappar" vaxet efter några månaders..”

 • Elisabeth Granath » Göra eget bivaxtyg:  ”Hej! Kul att du visar hur man gör. Men jag undrar hur bra dykarna fungerar hålle..”

Bloggarkiv