Man märker att det är vår när det inte finns mycket tid till att skriva här inne. Här kommer i alla fall ett bildregn från senaste veckorna! 
 

Nu är vi uppe 43 lamm, och det är bara ett fåtal tackor kvar som ska lamma så vi ser ljuset i tunneln. Tycker det var lite kul att lammen valde att titta in i kameran, lite som ett skolfoto. 
 

Pappa och jag började riva grishuset för att ta tillvara på virket till ankhuset på hjul som vi håller på att bygga. Det är bra att återvinna både för miljön- och ekonomins skull. Kanske är en självklarhet för en självhushållare. 
 

Vi gjorde vårens första pesto på nässlor, skogslök (kajp) och egna hasselnötter från gården. Recept utlovas i nästa inlägg. 
 

Jag och mamma pricklade ett gäng tomatplantor och nu står det överallt. Tack Gud för att föräldrarna har en glasveranda.
 

Ännu fler plantor!
 

Lucas var på besök hos sina föräldrar i Skåne och plockade "lite" Ramslök. Jag blev överlycklig eftersom de är fridlysta i Blekinge. 
 

Han gjorde pesto på Ramslöken, så nu har vi fryst in till vintern. 
 

Sedan gjorde jag en pizza bianco, med ja Ramslökspesto. Har inte förätit mig på peston än, det är ju så gott!

 

Läs hela inlägget »

Jag ber om ursäkt för dålig uppdatering här inne den sista tiden. Det har varit mycket med att komma i ordning i huset och så har jag börjat vicka lite som fransklärare, så det har inte riktigt funnits tid och ork till skrivandet. Men nu måste jag bara berätta att det kom två helt fantastiskt söta lamm till världen i lördags. Min älsklingstacka Samba lammade först, precis som jag hade förutspått dagarna innan. Det var två ganska så stora killar, så mamma fick hjälpa till att dra ut båda två. Hipp och Hopp kallar vi dem. Nästa gång kanske det är min tur att behöva dra ut ett lamm? lite skrämmande tanke men det ska nog gå bra! 

Nu har det kommit fem lamm till sedan dess, så vi bor nästan ute i fårhuset nu haha :)

 

Läs hela inlägget »

Igår satte jag, mamma och Lucas igång årets varmbänk. Vi varvade olika lager med halm och färskt gödsel direkt från hästboxarna. Grävde ungefär 30-40 cm runt varmbänken för att kunna isolera bra med ull från fårklippningen förra helgen. Sedan hällde vi på sex hinkar med varmt vatten för att sätta igång själva processen. Efter det var det dags att ösa på jord som vi tog från trädgården. Det skulle vara ca. 15 cm jord över hela bädden så det blev några skottkärror. Sedan var det bara att lägga på fönster och mattor för att hålla värmen kvar i varmbänken. 

Det känns ganska fantastiskt att vi har allt vi behöver hemma på gården för att göra en sådan här sak. Det kanske är få förunnat och det får mig verkligen att känna tacksamhet. Nu hoppas vi bara att varmbänken sätter igång så att vi kan börja så redan om någon vecka!
 

Läs hela inlägget »

I lördags var det stora fårklippardagen här på Agdatorp. Jag och mamma hade förberett med grindar och fållor men sedan när klipparen kom visade det sig att han kunde klippa fåren inne i deras vanliga inhängnad. Skönt för oss som fick mindre jobb under dagen och skönt för tackorna som fick gå tillsammans hela tiden.

Allt gick bra med klippningen och tackorna verkar vara i god hälsa inför lamningen som sätter igång om bara några få veckor. Så spännande! 


Igår beställde vi alla fröer, sättpotatis och sättlökar för 2020. Ser verkligen fram emot att påbörja den här odlingssäsongen på riktigt snart! 
 

Läs hela inlägget »

Gick ut i vårvädret och knäppte några foton. Både djur och människor lever upp dagar som denna! 
 

Hönan Laura
Hönan Laura
Tackan Tango (alla tackor med namn är döpta efter olika danser, vi har också en Samba och en Vals)
Tackan Tango (alla tackor med namn är döpta efter olika danser, vi har också en Samba och en Vals)
Tänk att det ska flytta in ankor här i kurran till våren, jag tror att de kommer trivas riktigt bra!
Tänk att det ska flytta in ankor här i kurran till våren, jag tror att de kommer trivas riktigt bra!


Imorgon är det stora fårklippardagen så nu hoppas vi att det fina vädret håller i sig. 

Trevlig helg på er!

 

Läs hela inlägget »

För en vecka sedan flyttade vi in i vårt  hus. Det är mycket kvar att fixa men vi är ändå på god väg. Tänk att  det har bott flera ladugårdskarlar här med sina stora familjer i början och till mitten av 1900-talet. Holgersson, Pettsson och Fritz. Och nu bor vi här. Jag skulle kanske inte kalla mig för ladugårdskarl, men ta hand om djuren gör jag ju precis som de gjorde.

Jag älskar att det finns så många gamla detaljer kvar från den tiden då de bodde här. Bland annat de munblåsta fönsterna, de låga köksbänkarna, rörspisen, kakelugnen och luckan till den gamla bakugnen. Det gör det enklare att tänka hur det var att leva och bo här på den tiden. En sak jag har tänkt på är att man har en väldig uppsikt på vad som sker på gården från det här huset och det måste varit lika praktiskt för Holgersson, Pettsson och Fritz som för mig. 

Läs hela inlägget »

Man börjar ju undra om det ska bli någon vinter i södra Sverige i år? I flera dagar har jag haft vårkänslor men med ett visst vemod. För man kan ju inte låta bli att tänka att de höga temperaturerna nu mitt i vintern har med klimatförändringarna att göra. Det är såklart jätteskönt att kunna vara ute i landet och fixa redan nu men den tidiga våren påminner om klimatet. 

Igår passade jag och mamma i alla fall på att rensa i varmbänken. I år har vi tänkt att använda ull eftersom vi ändå får det av fåren. Turligt nog har vi klippning i dagarna, vilket passar bra då vi vill sätta igång med varmbänken ganska snart. 

Hönsen verkade i alla fall ha vårkänslor, helt utan vemod! 

Läs hela inlägget »

Såhär års ekar det ganska tomt i en självhushållares skafferier, i alla fall om vi pratar om färska grönsaker. Därför är jag tacksam för att jag redan under skördetiden tänkte på den kärva vintern och förädlade mycket av de grönsaker som vi odlade. Jag har fryisit in, gjort 3-2-1-lag och mjölksyrat (fermenterat) grönsaker. Det är helt fantastiskt att kunna ta del av 2019 års skörd nu mitt i vintern, om man nu kan kalla det här för vinter. Jag tänkte börja dela med mig av de recept från förra säsongen som jag tyckte blev riktigt bra.

Vi börjar med de ljuvliga ungskonserverade tomaterna, som jag verkligen önskar att jag hade gjort mer av!
Konserveringen är superenkel och tomaterna blir sådär söta precis som man vill att de ska vara. 

  • Lägg tomater (delade om de är stora) i rengjorda glasburkar
  • Fyll på med vitlök, olivolja, peppar, salt eller andra goda kryddor som du föredrar
  • Sätt på locken löst och sätt in burkarna i ugnen på 120 grader
  • I ugnen kommer tomaterna börja vätska sig och när det börja bubbla vet man att det är klart.
Jag förvarar sedan mina tomater i jordkällaren, har man inte en sådan är det bra att ställa de  på något annat svalt ställe. De konserverade tomaterna är perfekta att ha i en god tomatsås, lasagne eller dylikt. Jag kommer definitivt satsa på att göra mer av detta och mindre av infrysning den här säsongen för tomaterna bibehåller sin sötma på ett helt annat sätt. 


 

Läs hela inlägget »

Nu är det nya taket på plats på vårt lilla faluröda hus. Det är såklart enkupigt som det gamla teglet och förhoppningsvis tar det inte så lång tid innan det ser ut att ha några år på nacken. Som självhushållare vill man ju gärna återanvända det gamla men när takpannorna inte ligger still så är det bara att inse att man ibland behöver göra nytt för att inte andra problem ska uppstå. Även om det tar emot lite. Men jag tycker det blev riktigt fint och det lär ju inte behövas ett nytt tak igen under min livstid. 

Vår lilla hall börjar också bli klar. Till den valde vi en okragul färg, fast med en lite mörkare ton, vilket jag tycker ger en gammeldagskänsla. I gårdens magasin hittade jag en fin gammal v-formad hatthylla med fina krokar, som jag har målat i samma gula färg för att ge en platsbyggdkänsla. Jag kan tänka mig att den har suttit i huset tidigare då jag känner igen färgen som var på den från pärlsponten i köket. Det är i alla fall lite kul att tänka att det kanske var så! 

Läs hela inlägget »

Igår testade jag att göra bivaxtyg efter ha sett hur Marie Mandelmann gjorde i förra veckans avsnitt. Jag har länge försökt hitta något som kan ersätta plast runt matvaror i kylen men har inte riktigt hittat någon optimal lösning. Detta var enkelt att göra själv och jag tror verkligen att det kommer kunna ersätta gladpacken helt i mitt kylskåp. Perfekt för en självhushållare!

Man klipper bara ut några tygbitar från något gammalt tyg hemma och lägger det på en plåt (lägg ett bakplåtspapper i botten, det blir rätt klibbigt), fördela bivaxet jämt över tyget och sätt in i ugnen på 125 grader tills bivaxet har smällt. Sedan är det bara att hänga upp dukarna på en klädlina, de torkar på bara några minuter, sedan är de klara för användning.

Läs Marie Mandelmanns beskrvning här: https://www.koket.se/sa-gor-du-eget-bivaxtyg 

Läs hela inlägget »

Vera Jones

Drömmen om lantlivet lockade mig och min man Lucas till Agdatorp, mina föräldrars gård i östra Blekinge där jag växte upp.  Självhushållning, odling, förädling, djur, renoveringar och mycket annat som händer på en gård, skriver jag om. 

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Ola » Göra eget bivaxtyg:  ”Vi har använt sådana här i ett par år nu. De "tappar" vaxet efter några månaders..”

  • Elisabeth Granath » Göra eget bivaxtyg:  ”Hej! Kul att du visar hur man gör. Men jag undrar hur bra dykarna fungerar hålle..”

Arkiv