Nu har de första chilifröna grott, redan den 14 januari valde den första att titta fram. Så det tog alltså bara fyra dagar från sådd för den annars långsamma chilin att vakna till liv. Jag hade gissat på det realistiska datumet 22 januari och Lucas på den 13e. Men tji fick jag. 

Men jag bör tillägga att fröna har grott i varierad takt, idag är det den 21 januari och bara elva har tittat fram, vilket är långt ifrån alla. Orsaken vet jag inte. Kanske olika kvalitet på fröna? Kommentera gärna om ni vet.
Så chilisarna får nog  stå kvar på golvvärmen ett litet tag till och vänta  på att deras kompisar kommer ovan jord. 

Läs hela inlägget »
Etiketter: odling lantliv chili

Det första jag göra när jag kliver upp kl. 7 är att gå ut till djuren. Än så länge är det fortfarande mörkt ute när jag tar mig ut på morgonen. Det är en mysig stund och ofta möts jag av vackert månsken eller en rosa soluppgång. 

På gården finns det ett tio-tal höns och en tupp, 30 får som ska lamma i mars, två baggar och ett stall med plats för tio hästar. Nästan varje morgon fodrar jag hönsen och fåren och kanske en gång i veckan hjälps jag och mamma åt att morgonfodra och släppa ut hästarna. 

Planen är att det även ska flytta in ankor på gården i vår, eftersom jag och Lucas fick det i bröllopspresent av min syster. Tanken är att de ska husera i en damm i en av våra hagar. Till hösten ska vi införskaffa två Fjällkor, dels för att de är trevliga djur men framförallt för mjölken. Det känns som en förutsättning för att kunna bli självförsörjande.  Jag ser framemot att få göra egen ost, creme fraiche, yogurt och mycket annat!
 

Hästen Cicu som mamma och jag har på foder
Hästen Cicu som mamma och jag har på foder
Läs hela inlägget »
Etiketter: lantliv djurhållning

Under hösten har vi spånat kring odlingsåret 2020. Hur mycket vi ska odla, vad vi ska odla, hur vi ska odla och hur mycket land vi behöver till odlingen. De största nyheterna är att vi kommer köpa en växttunnel där vi framförallt kommer odla tomater och gurka och att pappa plöjde ett potatisland i höstas till oss nere vid hönshuset. Jag och min man bara älskar tomater, jag tror nästan vi skulle kunna leva på att bara äta pasta med en god tomatsås. Därför känns det som en självklarhet att skapa så bra förutsättningar för våra tomater som möjligt, i form av en växttunnel. I år kommer vi framförallt fokusera på bifftomater som exempelvis  Brandywine samt körsbärstomater och vintertomater. Under förra året odlade vi mycket vindruvstomater men upplevde att de saknar den söttman som finns i de goda körsbärstomaterna.

Potatislandet kommer vara en av grundstenarna i vår självhushållning. Därför behövs det ett stort land som endast är tillägnat potatisen. Vi har räknat ut att vi på fyra vuxna, jag, min man samt mina föräldrar, kommer behöva skörda mer än 100 kg potatis för att den ska räcka i ett år. Av ett kg sättpotatis får man ca 8 kg potatis, och eftersom vi vill skörda mer än 100 kg har vi kommit fram till att sätta 15 kg sättpotatis. Förhoppningsvis räcker det då till sättpotatis för 2021 också. Det här är mitt och Lucas första odlingsår och mina föräldrar har inte odlat för att bli helt självförsörjande på potatis tidigare så vi får helt enkelt ta lärdom från det här året. 

Under 2018 drev mina föräldrar en terapiträdgård på gården, vilket innebär att vi idag har en fantasktiskt fin trädgård med fokus på odling på Agdatorp. I den trädgården odlar vi framförallt i pallkragar men även lite på friland. Nedan listar jag vad vi ska odla där. 

 • Morötter i olika färger
 • Gul lök, rödlök (ca. 10 kg)
 • Bladpersilja
 • Myskpumpa
 • Squash (gul och grön)
 • Fänkål
 • Spetskål
 • Vitkål
 • Romansalld
 • Vintersallat
 • Huvudsallat
 • Rödbetor, gulbetor
 • Jordmandel
 • Haircot verts
 • Bondbönor
 • Sojabönor
 • Majs (blå)

Under 2019 hade vi ett överflöd av purjolök, grönkål och svartkål och är därför lite trötta på det. Vi har fortfarande mycket kål i landen och hela frysen full så vi tänker att vi inte satsar på det i år. Kanske blir vi mer sugna på det nästa år istället.


 

Läs hela inlägget »
Etiketter: odling lantliv

Sedan oktober har vi skrapat, slipat, fogat, målat och fixat, det är mycket jobb men det känns kul att göra mycket av jobbet själv. Det är ju lite det som är grejen med självhushållning, att man ska ha tid för sånt. Självklart besitter varken jag, min man eller mina föräldrar alla kompetenser och har därför fått ta in hjälp. En murare har putsat om rörspisen i vardagsrummet och gjort några mindre lagningar på vedspisen i köket, vilka vi själva ska måla så fort de torkat. Vi har även tagit in hjälp för att lägga om taket, som tydligen är det allra viktigaste på ett hus. 

Vi har kvar det ursprungliga köket med pärlspont och låga köksbänkar (vi tror att huset är från slutet av 1800-talet men har inget exakt årtal) . Det är klart att vi har en modern spis och kylskåp (vedspisen är fakiskt också relativt ny, även om den står på samma ställe som den gamla) men annars är det orginal. Häromdagen när jag och mamma pratade om vilka som har bott i huset konstaterade jag att det var tur att det var obebott i 50 år, hade någon bott där på 60-70-talet hade säkerligen inte det gamla köket funnits kvar. I köket har vi valt en grönblågrå färg som vi valde efter inspiration som vi fick när vi skrapade väggarna och hittade en ganska lik färg under några lager. Vi har valt att måla in köksinredningen i samma färg, som jag har sett att många gör i sådana här gamla kök. 

Nästa steg är att måla spisarna, börja måla pärlsponten i hallen i en vacker okragul färg  samt måla lister och foder i vardagsrummet så att vi tillsist kan tapetsera där. På ovanvåningen kommmer vi inte att renovera så mycket just nu.

Jag hoppas vi kommer kunna flytta in i början av februari. Men förra målet var att flytta in till jul, så man vet ju aldrig!

 

Något stökigt just nu, men det kommer bli så fint! 

Läs hela inlägget »
Etiketter: renovering lantliv
Nytt år innebär ny odlingssäsong (även om vi tjuvstartade redan i december med att sätta årets vitlök). Såhär i början av året känner jag av odlingsivern och vill egentligen börja odla redan nu, även om det inte är riktigt dags ännu. Kanske för att det här är min första odlingssässong när jag är med från start.

Men tacka chilin som man gärna ska börja så redan nu i januari (lite beroende på sort) eftersom den behöver lite extra tid på sig. Vi har mycket chilifrukter kvar från 2019 och fröna som vi använder har legat kvar i sina skidor hela hösten. Nu när fröna är i jorden kan vi använda skidorna i matlagning, så praktiskt! 

Eftersom chilin behöver en temperatur mellan 25-30 grader sätter vi plantorna på golvet i badrummet där det är golvvärme. Sedan när de tittar fram kommer de behöva mer ljus och placeras därför i ett fönster över ett element. 

Inom kort kommer jag publicera vår odlingsplan för 2020!
Läs hela inlägget »
Etiketter: odling lantliv

Välkommen!

Livet i stan med långa mötesdagar och bristen på tid till sådant som jag mår bra av fick mig att  börja drömma om ett enklare liv närmre djur och natur. En vardag där man kan styra mer över sin egen tid och göra eget istället för att köpa. Back to basics, som man lite klyschigt säger. 

Så i oktober 2019 följde jag min dröm och flyttade hit till Agdatorp tillsammans med min man Lucas för att börja renovera ett litet falurött hus med vita knutar. Det känns nästan overkligt men samtidigt helt rätt. Vi har så många planer och idéer på gården tillsammans med mina föräldrar som jag längtar  att få fullfölja och dela med mig av.  Här på bloggen kommer jag skriva om min vardag på gården, allt ifrån odlingsplaner och hur det är att försöka leva självhushållande till renoveringen och lamningen i vår och mycket mer så klart.  

 
Vårt faluröda lilla hus som kallas för Fritz
Vårt faluröda lilla hus som kallas för Fritz
Läs hela inlägget »
Etiketter: lantliv

Vera Jones

Drömmen om lantlivet lockade mig och min man Lucas till Agdatorp, mina föräldrars gård i östra Blekinge där jag växte upp.  Självhushållning, odling, förädling, djur, renoveringar och mycket annat som händer på en gård, skriver jag om. 

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Arkiv