Förädling 

Såhär års ekar det ganska tomt i en självhushållares skafferier, i alla fall om vi pratar om färska grönsaker. Därför är jag tacksam för att jag redan under skördetiden tänkte på den kärva vintern och förädlade mycket av de grönsaker som vi odlade. Jag har fryisit in, gjort 3-2-1-lag och mjölksyrat (fermenterat) grönsaker. Det är helt fantastiskt att kunna ta del av 2019 års skörd nu mitt i vintern, om man nu kan kalla det här för vinter. Jag tänkte börja dela med mig av de recept från förra säsongen som jag tyckte blev riktigt bra.

Vi börjar med de ljuvliga ungskonserverade tomaterna, som jag verkligen önskar att jag hade gjort mer av!
Konserveringen är superenkel och tomaterna blir sådär söta precis som man vill att de ska vara. 

  • Lägg tomater (delade om de är stora) i rengjorda glasburkar
  • Fyll på med vitlök, olivolja, peppar, salt eller andra goda kryddor som du föredrar
  • Sätt på locken löst och sätt in burkarna i ugnen på 120 grader
  • I ugnen kommer tomaterna börja vätska sig och när det börja bubbla vet man att det är klart.
Jag förvarar sedan mina tomater i jordkällaren, har man inte en sådan är det bra att ställa de  på något annat svalt ställe. De konserverade tomaterna är perfekta att ha i en god tomatsås, lasagne eller dylikt. Jag kommer definitivt satsa på att göra mer av detta och mindre av infrysning den här säsongen för tomaterna bibehåller sin sötma på ett helt annat sätt. 


 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Ola » Göra eget bivaxtyg:  ”Vi försöker använda de så långt det går. Till sist går de sönder som vilket anna..”

  • Cecilia T » Recept: pesto på skogslök och nässlor:  ”Pesto en av mina favoriter i köket. Receptet verkar funka men var hittar man sko..”

  • Ola » Göra eget bivaxtyg:  ”Vi har använt sådana här i ett par år nu. De "tappar" vaxet efter några månaders..”

  • Elisabeth Granath » Göra eget bivaxtyg:  ”Hej! Kul att du visar hur man gör. Men jag undrar hur bra dykarna fungerar hålle..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln